Lasal del Varador s’ha concebut com un projecte sostenible integral. Se sustenta sobre sis pilars: arquitectura bioclimàtica; energies renovables i eficiència energètica; mobilitat sostenible; cuina ecològica i de proximitat; reciclatge i reducció de residus, i ús sostenible de l’aigua. Creiem que, amb un ús més eficient dels recursos, s’aconsegueix una activitat més respectuosa amb el medi ambient i un estalvi important en els costos.
Lasal del Varador ha estat construida seguint els preceptes de l’arquitectura bioclimàtica. Aquest tipus d’arquitectura permet aprofitar millor els recursos naturals, com el sol i l’aire, per escalfar, refredar o ventilar els espais sense necessitat d’utilitzar energies diferents a les renovables.
Un dels pilars del nostre projecte és l’autogeneració d’energia verda i l’aposta ferma per l’eficiència energètica. Gràcies a la coberta fotovoltaica i a les inversions en projectes comunitaris de producció d’energies renovables, ens produïm l’equivalent al 100 % de la nostra energia. Amb les mesures d’eficiència, hem reduït el consum energètic de xarxa en un 42 % des de l’any 2012.
Des de l’any 2017 oferim l’opció de bescanviar els punts de la nostra targeta client per hores d’ús de vehicles elèctrics sense cap cost. Lasal del Varador i la cooperativa de mobilitat sostenible Som Mobilitat ens hem associat per permetre que els clients de Lasal que necessitin fer servir un vehicle en puguin utilitzar un d’elèctric.
L’aposta per una cuina ecològica, de proximitat i respectuosa amb el medi i l’entorn, és un dels leitmotiv de Lasal. Treballem amb productors locals, posant en valor la riquesa i la qualitat dels productes marítims, d’horta i vinícoles de la nostra comarca. Formem part de diverses iniciatives per promoure el consum de proximitat i sostenible com Peix de Custòdia o la Xarxa Productes de la Terra.
La generació de residus és una de les grans problemàtiques ambientals dels nostres dies. Per tal de reduir l’impacte de la nostra activitat, procurem no generar-ne d’innecessaris i aplicar una política de reciclatge estricta als residus que, de moment, no podem evitar.
Sense un ús racional de l’aigua no podem ser sostenibles. Hem abordat aquesta problemàtica des de diversos àmbits, fent èmfasi en la sensibilització dels treballadors i els usuaris com a primer pas. Com a projecte, hem adoptat diverses mesures d’eficiència en el consum i hem optat pel filtratge ecològic de l’aigua de xarxa per reduir els envasos, els residus i el transport.
Amb Lasal del Varador volíem fer un projecte per poder gaudir del mar tot l’any. Un lloc per assaborir plats ben cuinats, senzills, però de qualitat —sense salses ni concentrats artificials—, que mantinguessin el valor nutritiu dels aliments i facilitessin la digestió.
Petits plaers de la vida_ Volíem construir aquell lloc on hauríem anat cada dia si hagués existit: un lloc confortable, amb plats saludables i un tracte directe i honest. Un espai on poder gaudir dels petits plaers de la vida: el cel blau, l’olor salada del mar, un vi de la terra, un bon arròs mariner, unes postres casolanes, una copa ben servida i unes rialles en bona companyia. Tot això ho volíem fer respectant el medi ambient i el nostre entorn, assaborint els fruits que ens ofereix la natura però respectant-la. Un dia vam imaginar_ El camí no ha estat fàcil, ni exempt de proves ni de paciència. Hem hagut de moure’ns, investigar, invertir, corregir quan ens hem equivocat, qüestionar-nos quan hem dubtat i tornar a aixecar-nos quan ens hem entrebancat. Els reptes ens han fet millorar, i d’això n’estem satisfets. Avui, finalment, podem oferir aquella versió de Lasal que un dia ens vam imaginar.